Houtzagerij

Een ronkend geluid van een indrukwekkende machine en de geur van vers gezaagd hout, waan je ook in de wereld van de houtzagerij en neem een kijkje via het fotoboek of maak een afspraak met Hendrik Talen voor een rondleiding. De houtzagerij geeft een overzichtelijk beeld van de verwerking van alle houtsoorten waarbij verspilling niet aan de orde is. Elke vezel van de stam krijgt een nieuw doel.

Zaagproces
Het zaagproces begint met het sorteren van bomen op dikte en soort waarbij er gecontroleerd wordt op aanwezigheid van ijzer, bij constatering van ijzer wordt dit verwijderd.

Nu kan het zagen beginnen. De zager zit achter een computer en stuurt de geheel automatische zaag aan. Het vraagt om gezond verstand en wiskundig inzicht om de door u gewenste formaten zo efficiënt mogelijk uit de stam te zagen.

Na het zagen wordt het gezaagde hout beoordeeld op kwaliteit en ‘opgelat’ met drooglatten. Dit betekent dat er tussen elk gezaagd onderdeel een stukje hout komt te liggen zodat het hout gelijkmatig kan drogen. In de open droogruimten wordt het hout geplaatst voor een natuurlijke droging.

De partijen hout die gebruikt worden in de meubel- en vloerenindustrie worden gedroogd in onze droogkamer, deze wordt houtgestookt verwarmd om zo tot een snellere droging tot een bepaalde vooraf ingestelde vochtigheid te komen.

Al het hout wordt uiteindelijk gestapeld en klaargezet om te worden getransporteerd naar onze afnemers.

 

Drogerij
Houtdroging is een kwestie van vertrouwen en ervaring. Elke toepassing van hout vraagt om een andere wijze van droging.

Allereerst maken we gebruik van natuurlijke droging, dit is een zeer langzaam proces en het resultaat laat zich beïnvloeden door het klimaat op dat moment. Voor de meeste toepassingen prima.

Daarnaast vind het drogen in onze droogkamer plaats op wetenschappelijke basis met behulp van een computerprogramma die het gehele droogproces analyseert en aanstuurt. De droogkamer wordt daarbij verwarmd met een hout gestookte biomassa ketel, welke ook de kantoren en de werkruimten verwarmt.

Bij geen enkele discipline in de houtverwerkende industrie speelt ervaring een zo belangrijke rol dan bij het drogen van hout. Zowel de veelzijdigheid als de grondstof en de veelvoud van houtsoorten die in de natuur voorkomen. Onze meer dan 50 jaar ervaring is hierbij in uw voordeel.